Bij In2Motion kunnen verschillende inspanningstesten worden uitgevoerd, waarbij de belastbaarheid kan worden getest in het ‘laboratorium’. Deze testen worden uitgevoerd bij Vita Nova direct naast het Laurentius Ziekenhuis te Roermond (Revalidatiecentrum: Fysiotherapie, Revalidatie & Sportgeneeskunde) of bij Sportgeneeskunde Viecuri te Venray. De testen worden uitgevoerd op een fietsergometer (locatie Roermond en Venray) of loopband (locatie Venray) en worden uitgevoerd in samenwerking met de sportartsen van Sportgeneeskunde Laurentius / VieCuri Vitaal, welke zijn erkend door de Federatie van Sportmedische Instellingen (FSMI). Verder is Sportgeneeskunde Laurentius / VieCuri Vitaal beloond voor haar organisatie en kwaliteit met een certificaat van de SCAS, de Stichting Certificering van Actoren in de Sportgezondheidszorg.
Op locatie Roermond kan de inspanningstest zelfs worden gedaan op de eigen racefiets op mountainbike. Dit kan met de Cyclus 2 trainer.
VO2max test

Nadat lengte, gewicht en het vetpercentage zijn gemeten, wordt gestart met de VO2max test. Om hartslagzones te vervaardigen, wordt in de praktijk vaak een formule gebruikt om de HFmax te bepalen (bijv. 220 – leeftijd). Echter, deze formule is een bevolkingsgemiddelde en komt meestal niet overeen met de maximale hartslag van een individu, waardoor dus met verkeerde trainingszones wordt getraind.
Daarnaast wordt ademgasanalyse verricht met behulp van een gezichtsmasker. Hierbij wordt de ademhaling geanalyseerd op volume (teugvolume en ademminuutvolume) en gassen (O2-verbruik en CO2-productie). Op deze manier kan informatie worden verkregen over de VO2max (maximale zuurstofopnamecapaciteit, een soort conditiemaat), de Fatmax (hartslag of vermogen waar de hoogste vetverbranding wordt gemeten) en het omslagpunt (anaerobe drempel). Als laatste wordt om de paar minuten het lactaat (=melkzuur) gemeten met een prik in de oorlel, om zo de verzuring in kaart te brengen.

De test begint met een warming up, waarna de intensiteit geleidelijk wordt opgevoerd totdat het maximum wordt bereikt. Na het bereiken van het maximum volgt nog een cooling down. De test duurt bij mekaar circa 25 minuten.

De test kan voor wielrenners en mountainbikers worden afgenomen op een fietsergometer (locatie Roermond) en voor (goed geoefende) hardlopers op een loopband (locatie Venray). Het voordeel voor hardlopers dat een test kan worden afgenomen op de loopband, is logischerwijs dat de test dan sportspecifiek is. Een nadeel van de loopband is dat het hartfilmpje (ECG) flink kan worden verstoord door de schokken van het hardlopen. In Roermond zijn 2 fietsergometers voorhanden: een stationaire Lode ergometer en de Cyclus 2 trainer waarmee testen kunnen worden uitgevoerd op de eigen fiets. Let op, voor de Cyclus 2 trainer is een voorblad met minimaal 40 tandjes vereist (kan wel eens minder zijn bij een MTB).
Testprotocollen
Voor de inspanningstesten kunnen 2 soorten protocollen worden gebruikt. Het meest geschikte protocol voor duursporters is het blokken protocol, waarbij na de warming up, de belasting elke 3 minuten wordt opgehoogd, totdat het maximum bereikt is. Hierdoor wordt bij elke stap een steady state bereikt, wat wil zeggen dat het lichaam even de tijd heeft om aan de nieuwe (hogere) intensiteit te wennen. Voor het bepalen van het omslagpunt en de Fatmax heeft dit zeker meerwaarde. Niet-duursporters die een VO2max test ondergaan (bijv. als conditiemeting of als algehele sportkeuring) wordt het zogenaamde Ramp-protocol op de fietsergometer geadviseerd, waarbij na de warming up de belasting geleidelijk oploopt tot maximaal.
Lactaat test (melkzuur)

Het is tevens mogelijk een losse lactaat test af te nemen, zonder het bovengenoemde gezichtsmasker (dus niet zoals met het gezichtsmasker op de foto). Ook hier wordt vóór de test eerst lengte, gewicht en het vetpercentage gemeten. Met behulp van de lactaatmetingen wordt het omslagpunt bepaald. Het omslagpunt is het punt met de hoogste intensiteit waarop het lactaat nog gelijk blijft. Dit wordt ook wel de Maximal Lactate Steady State (MLSS) genoemd. Van hieruit kunnen de trainingszones (op basis van hartfrequentie en vermogen) worden bepaald. Verder geven de lactaatmetingen met bijbehorende lactaatcurve inzicht in de snelheid van verzuren, de maximale verzuring en de verwijdering van het lactaat.
Vergoeding zorgverzekeraar: bij beide bovengenoemde testen kan worden bekeken of er vergoeding van de inspanningstest mogelijk is via het aanvullende pakket van de zorgverzekeraar (sportmedisch onderzoek). Hiervoor wordt de inspanningstest uitgevoerd in combinatie met de sportarts van Sportgeneeskunde Laurentius / VieCuri Vitaal. De sportarts onderzoekt de sporter vóórdat de inspanningstest plaatsvindt (kort gesprek, onderzoek naar hart en longen, rust-ECG/hartfilmpje). Daarna zal de inspanningstest plaatsvinden onder continue ECG- en bloeddrukbewaking. Zie voor een overzicht van de vergoedingen van de diverse zorgverzekeraars de website van Sportzorg.