Inscyd test

YouTube: graag juiste URL opgeven

Metabool profiel

De Inscyd test (spreek uit als ‘inside’) is een inspanningstest waarbij met de Inscyd performance analysis software een compleet metabool profiel kan worden opgesteld. Niet alleen je VO2max wordt gemeten, maar ook je VLaMax, aerobe en anaerobe capaciteit, vet- en koolhydraten verbranding, lactaat productie en recovery, en omslagpunt/anaerobe drempel.

Optioneel kan ervoor worden gekozen om de test met ademgasanalyse uit te voeren om de VO2max daadwerkelijk te meten, alsook de ademefficiëntie en ademreserve. Het blijkt namelijk dat veel atleten niet efficiënt ademen tijdens inspanning.

De VLaMax is niet meer alleen weggelegd voor de elite sporter, maar nu ook voor de serieuze recreatieve en wedstrijdsporter!

Inhoud Inscyd lab test:

 • VO2max (berekend vanuit Inscyd software)
 • VLaMax
 • Anaerobe drempel (VT2, omslagpunt, FTP)
 • Lactaat productie en herstel
 • Fatmax
 • Carbmax
 • Trainingsadviezen
 • Optioneel: VO2max, ademefficiëntie en ademreserve via ademgasanalyse
Anaerobe drempel

VO2max

De VO2max oftewel de maximale zuurstof opname capaciteit (maximale zuurstofverbruik) is een maat voor de aerobe capaciteit oftewel de verbranding mét zuurstof. Door velen ook de ‘motor’ van het lichaam genoemd. De verbranding mét zuurstof vindt plaats in de spieren waar wordt gewerkt, en wel in de mitochondriën (de energiefabriekjes in de spiervezels). Hoe beter dit systeem is ontwikkeld en getraind, hoe hoger de VO2max is. De mitochondriën gebruiken vet en lactaat als brandstof om de benodigde energie te leveren voor de sportieve prestatie. De VO2max is dus gerelateerd aan de vetverbranding in de mitochondriën; hoe beter de vetverbranding, hoe hoger de VO2max. En een hogere VO2max verhoogt weer de anaerobe drempel (VT1, FTP, omslagpunt). De VO2max (en ook de vetverbranding) zijn dus van eminent belang in de duursport. Een praktijkvoorbeeld: de VO2max is dus veel belangrijker voor een middenvelder op het voetbalveld, dan bij een 100m atletiek sprinter.

VLaMax

Lactaat is een stof die continu in ons lichaam aanwezig is, ook in rust. Veelal werd dit gezien als een slecht stofje. Verondersteld werd dat dit de oorzaak zou zijn van ‘verzuring’. Inmiddels heeft de sportwetenschap ons wijzer gemaakt. Lactaat vangt juist de zure producten op, buffert ze als het ware, en dit kan weer worden gebruikt als brandstof in de mitochondriën. Een hele nuttige stof dus!

VLaMax staat voor de snelheid (V = velocity) waarmee lactaat wordt aangemaakt. Lactaat ontstaat uit de verbranding van koolhydraten (glycolyse), de verbranding zónder zuurstof. Dit gebeurt al in rust, maar neemt toe met toenemende inspanning. Hoe hoger de intensiteit, hoe meer lactaat productie. Naarmate het lactaat gaat stijgen, wordt er steeds minder vet meer verbrand in de mitochondriën, maar alleen nog maar lactaat (lactaat wordt weer snel omgezet in pyruvaat en gaat dan de mitochondriën in om te worden verbrand). Bij hoge intensiteit is er dus geen sprake meer van vetverbranding, maar alleen van koolhydraten verbranding én de verbranding van lactaat.

Een hoge VLaMax kan handig zijn om snel energie te verkrijgen. Echter bij duursporten zoals wielrennen, het lopen van een marathon of de Ironman triatlon, is een hoge VLaMax juist niet wat je wil hebben. Daar wil je juist een heel goede vetverbranding hebben om de prestatie te voltooien. Een hoge VLaMax verlaagt juist je anaerobe drempel, en verlaagt ook je vetverbranding. Daarentegen is een hoge VLaMax wel van belang voor demarrages, sprints en korte inspanningen. Een goede balans hierin is dus van groot belang!

Voorheen stond een VLaMax meting alleen ter beschikking van de elite coaches in de topsport. Met de Inscyd test is deze parameter nu beschikbaar voor iedereen. De hoogte van de VLaMax geeft inzicht in HOE je getraind bent, meer richting duur of juist explosief, en kan je richtlijnen geven om meer de ene of de andere kant op te gaan.

 

Een citaat van Dan Lorang, coach van IRONMAN wereldkampioen Jan Frodeno over de VLaMax:

 “You really know what to work on if you know the VLaMax”

 

The Inscyd test geeft dus informatie over:

 • Vetverbranding
 • Sparen van koolhydraten
 • Anaerobe drempel
 • Vermogen om te herstellen van intensieve inspanningen
 • Sprint prestaties
Fatmax

 

Fatmax

De vetverbranding is de ‘bottleneck’ in duursporten zoals wielrennen en hardlopen. Hoe beter de vetverbranding is, hoe beter de duurprestatie. Met de Inscyd test van In2Motion zijn we in staat om deze parameter te meten en te monitoren middels de Inscyd software. Van hieruit kunnen strategieën worden gemaakt om het energie verbruik vanuit vet te verbeteren en daardoor de prestaties te verbeteren. Waarom?

 • Vetverbranding is individueel bepaald
 • Het begrijpen van de vetverbranding is cruciaal in duursporten
 • Significante verschillen worden waargenomen tussen verschillende sporters, en tussen verschillen in getraindheid bij eenzelfde sporter op verschillende momenten in het jaar
 • Het kennen van de Fatmax zone laat je efficiënter in de vetverbranding trainen

Carbmax

Fatmax / Carbmax

Het is tevens cruciaal om precies te weten hoeveel koolhydraten je verbrandt tijdens inspanning. Hiermee kun je de perfecte voedingsstrategie toepassen tijdens training en/of wedstrijd, en daarmee je prestatie verbeteren. Zo weten we inmiddels dat je tijdens een langdurige inspanning maximaal 60 tot 90 gram koolhydraten per uur kunt opnemen vanuit de darmen. Enige uitzonderingen (in de topsport) daargelaten. Ga je qua intensiteit hoger zitten, raakt dus ergens in de training of wedstrijd je voorraad koolhydraten op. Het is verstandig de koolhydraten inname te trainen, dit oefenen doe je dus in de training, niet in de wedstrijd. Met deze kennis kan vervolgens een ‘fueling plan’ worden gemaakt voor de wedstrijd.

Testprotocol

Het Inscyd testprotocol is aanmerkelijk anders dan bij de reguliere VO2max test. Er worden 4 verschillende blokken afgewerkt, variërend van circa 2 tot 5 minuten. De 1e 3 blokken zitten rondom de anaerobe drempel, het laatste blok is all out en ligt dus een stukje hoger. Tussen de blokken door is het in 1e instantie volledig stil zitten totdat er een 1e daling van de lactaat waarde is. Is dit het geval, wordt er enkele minuten uitgefietst totdat het lactaat onder de 2 mmol/l is gedaald, en kan er worden gestart met het volgende blok.

Tijdens de test wordt op diverse meetmomenten het lactaat gemeten, wordt er gefietst op vermogen (Wattage) en wordt de hartslag gemeten. Tijdens enkele blokken kunnen ook optioneel de ademgassen worden gemeten met het masker om de ademefficiëntie en andere parameters te monitoren.

Duur test: 150 minuten

Voor wie?

 • Inscyd is voor álle atleten (het gebruik van een vermogensmeter wordt ten zeerste aanbevolen). Hardlopers kunnen (nog) niet door In2Motion worden getest met de Inscyd test
 • Inscyd zal je trainingsschema en prestatie verbeteren vanuit een wetenschappelijke achtergrond en precieze voorspelling

Met Inscyd krijg je een volledig beeld van je fysieke capaciteiten en een voorspelling van je trainings- en wedstrijdresultaten!